Oleh:LAUPA JUNUS (Wartawan Utusan)
BERBEKALKAN modal sebanyak RM200, Azhar Rasnan,38, tidak menyangka projek tradisi turun-temurun membuat kerepek kini menjadikan beliau layak digelar usahawan muda.
BERBEKALKAN modal sebanyak RM200, Azhar Rasnan,38, tidak menyangka projek tradisi turun-temurun membuat kerepek kini menjadikan beliau layak digelar usahawan muda.
Azhar, pengurus syarikat Azhar Food Supplier yang telah mula
terkenal di Batu Pahat, Johor mengambil alih usaha membuat kerepek daripada
bapanya, Rasnan Ridzwan bermula pada 1991.
``Bapa saya sudah mengusahakan perusahaan membuat kerepek secara
kecil-kecilan sejak 20 tahun lalu, '' katanya ketika ditemui di kilang membuat
kerepek di Rengit, Batu Pahat.
Azhar berkata, beliau memulakan kerja secara kecil-kecilan dengan
dibantu oleh isterinya Mariam Boon,37, mengusahakan pembuatan kerepek di
belakang rumah mereka.
``Saya yakin usaha ini mempunyai prospek cerah sebab itu saya
bertekad mengusahakannya walaupun bermula secara kecil-kecilan,'' katanya.
Pada masa itu, beliau menghantar kerepek terus kepada pengedar.
Kini kata Azhar setelah perusahaan dikembangkan, beliau menggaji
23 pekerja bagi meningkatkan pengeluaran memandangkan permintaan semakin
meningkat.
Tiga produk utama yang dihasilkan ialah kerepek pisang, ubi dan
keledek.
``Semua pekerja ini ditempatkan mengikut bahagian masing-masing
iaitu pengupasan, pemotongan dan pencucian, pengeringan air, menggoreng,
pengeringan minyak dan pembungkusan,'' katanya.
Azhar kini mempunyai empat buah mesin termasuk mesin pemotongan,
pengeringan air, menggoreng dan pengeringan minyak.
Ia hanya beroperasi enam hari seminggu dengan kemampuan
pengeluaran bergantung kepada jenis bahan mentah yang diproses pada hari
berkenaan.
``Setiap hari hanya satu produk kerepek yang dihasilkan,''
katanya.
Menurut beliau, kerepek ubi dihasilkan pada Isnin, Selasa dan
Rabu, kerepek pisang pada hari Jumaat dan kerepek keledek pada Sabtu.
Katanya, nisbah penggunaan bahan mentah dan penghasilan kerepek
ialah 3:1 iaitu sekiranya bahan mentah yang digunakan sebanyak satu tan maka
kerepek yang dihasilkan sebanyak 300 kilogram.
Azhar berkata, beliau akan menggunakan dua tan pisang setiap kali
tiba giliran memproses kerepek pisang dan tiga tan bagi memproses ubi dan
keledek.
Bahan mentah diperoleh oleh Azhar daripada ladang pembekal dari
kawasan sekitar Batu Pahat.
Bagaimanapun Azhar juga sedang mengusahakan tanaman ubi seluas 12
hektar di Bandar Tenggara, Johor sebagai bekalan mentah kepada perusahaannya.
Manakala bekalan bahan mentah seperti pisang dan keledek diperoleh
daripada penanam di sekitar kawasan itu.
Selain mengeluarkan kerepek keledek ubi dan pisang, Azhar Food
Supplier terbabit dalam mengedar makanan ringan lain dengan kerjasama syarikat
tempatan melalui kaedah tukar barang.
Beliau turut mempelbagaikan perasa kerepek keluaran syarikatnya
dengan menggunakan perasa sotong.
Mengenai pemasaran, Azhar berkata, kerepek hasil keluaran
syarikatnya dipasarkan secara jualan terus, melalui ejen pengedar dan secara
borong.
Beliau bagaimanapun enggan memberitahu jumlah jualan yang
diperoleh setiap bulan.
Walaupun terdapat persaingan daripada pengusaha sekitar kawasan
tersebut, beliau yakin dengan meningkatkan nilai tambah kepada produknya, ia
tetap mendapat sambutan termasuk dari Singapura.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2001&dt=0730&sec=Rencana&pg=re_07.htm#ixzz2fbFUS2Ki
© Utusan Melayu (M) Bhd
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2001&dt=0730&sec=Rencana&pg=re_07.htm#ixzz2fbFUS2Ki
© Utusan Melayu (M) Bhd
No comments:
Post a Comment